Filmstaden Scandinavia IMAX
Filmstaden Scandinavia IMAX
Kreativ Teknik har skapat en ljussättning, projekterat, sålt, installerat och programmerat belysning på Filmstaden Scandinavia samt i deras IMAX.
Den 12e november 2015 var det stora öppningsdatumet för Mall of Scandinavia och SF’s största biosatsning någonsin! Filmstaden Scandinavia. 9000 m2 och nästan 2000 biofåtöljer fördelat på 15 salonger, varav 4 VIP-salonger med servering och Sveriges första kommersiella IMAX-salong med en välvd duk som är 22 meter bred och 11 meter hög! En alldeles egen förstklassig restaurang och bar i anslutning till VIP-salongerna finns också.
Mall of Scandinavia ligger alldeles i anslutning till Friends Arena i Solna norr om Stockholm. Byggstarten skedde under år 2010 och nu står det alltså helt klart.
Kreativ Teknik har, som samarbetspartner och trogen leverantör till SF Bio, varit med i processen länge och vi ser fram emot att äntligen få visa upp vad vi arbetat med. LBE Arkitekt har ritat och arbetat med inredningen förutom i VIP-restaurangen som Kokong Design har inrett. Vi har arbetat tätt ihop med bägge firmor för att realisera deras och SF Bios visioner och funktionsönskemål.
Ett arbete som detta, med avancerad teknik inom ljud, ljus, bild, brand, säkerhet etc. ställer höga krav på projektering, styrsystem och programmering vilket har varit en utmaning för oss och något vi lärt oss mycket av på vägen. Det har även utarbetats speciella produkter under arbetets gång med SF Bios salonger eftersom det som fanns på marknaden inte var tillräckliga.
Som sagt så öppnar alltså Sveriges första kommersiella IMAX-salong här. “IMAX® är en biografteknik som ger en biografupplevelse du inte får någon annanstans. Den välvda duken är enorm och går från vägg till vägg och tak till golv. Stolsraderna är placerade väldigt nära duken och med en större lutning. Detta i kombination med ett specialdesignat ljudsystem gör att man som publik upplever att man mer eller mindre befinner sig i filmen. I 3D-filmer kommer effekterna närmare eftersom en större del av synfältet används. IMAX® har gjort succé världen över med alla de stora blockbuster-filmerna i ett format som är större än verkligheten. Tre av de större salongerna utrustas med DOLBY ATMOS®-system, som är ett 62.2-kanals ljud. Övriga salonger kommer att få 7.1-kanals ljud. Sju av salongerna kan visa digital 3D./ SF BIO”
Kreativ Tekniks uppgifter har denna gången varit minst sagt varierande. Under snart 2 år har vi arbetat med projektet med varierande intensitet, 1-15 personer. Vi har tagit fram armaturer, ritat egna. Provat, vridit och vänt på koncepten. Klättrat, byggt, målat, borrat, installerat, justerat och programmerat. Konstruerat en stjärnhimmel av hängande glasstavar som med programmering blir till en gigantisk animerad 3D-himmel. Många timmar är nedlagda på att få styrsystem för belysning att prata med styrsystem för brand, bio, ljud, kalendrar etc. Allt för att kunden, i detta fall SF Bio, ska få en så lätthanterlig och driftsäker anläggning som möjligt!
“IMAX® är en biografteknik som ger en biografupplevelse du inte får någon annanstans. Den välvda duken är enorm och går från vägg till vägg och tak till golv. Stolsraderna är placerade väldigt nära duken och med en större lutning.”
Kreativ Teknik har arbetat i våra byggprojekt sedan 2002, naturligtvis även i ombyggnader men framförallt i större nybyggnadsprojekt dvs. Filmstäder i storlekar 5-14 salonger. De har verkligen alltid tillfört kompetens; vi får fina förslag som både ger mycket bra slutresultat samtidigt som vi får ekonomiskt gynnsamma lösningar. Snabbhet, kunskap, intresse och “korta puckar” gör att jag verkligen kan intyga att de gör skäl för firmanamnet och tillför KREATIV TEKNIK till våra projekt.
Mats Kullander, SF BIO AB
Uppdragsgivare:
SF BIO AB
Slutkund:
SF BIO AB
Inredningsarkitekt SF Bio:
LBE Arkitekt AB
Inredningsarkitekt och ljusdesign Restaurang Drama:
Kokong Design
Montage av biografteknik samt programmering:
Videvox
Elkonsult SF BIO:
SSR Elkonsult
Kreativ Teknik:
Ljusdesign, styrning, försäljning, installation och programmering av ljus
Foto:
Tobias Ackeborn