västerbron-brobelysning-stockholm-ljussättning-ljusdesign-bro-belysning

Västerbron

Västerbron

Västerbron är ett av Stockholms tydligaste landmärken. Med sina drygt 600 meter och vackra brobågar binder den ihop västra delarna av Södermalm med Kungsholmen över Riddarfjärden. Bron öppnade för trafik så tidigt som 1935 och har den tidstypiska funktionalistiska byggnadsstilen. Den tidigare fasadbelysningen har inte fungerat på flera år pga. underhållsproblem.

 

Under 2018 arbetade Stockholm Stad och Trafikkontoret tillsammans med den renommerade ljusdesignern Anna Waernborg från ÅF, (som då arbetade på Sweco) för att ta fram ett belysningsförslag för bron som både lyfter fram bron på ett vackert sätt och uppfyller dagens krav på miljö, energieffektivitet, och underhållsarbete. Anna har prioriterat vyer på längre avstånd eftersom att bron syns från många platser runt om i stan. Nytt för denna ljussättning är bl.a. att den nu syns både från öster mot Slussen och Gamla Stan och från väster mot Essingeleden och Mälaren. Den gamla anläggningen lyste bara upp östra sidan av bron.

 

Det nya ljuset lyser upp fasaden med varierande ljusintensitet och färgtemperatur beroende på tidpunkt på dygnet samt årstid. Tack vare möjligheter att reglera färgtemperatur och intensitet kan ljuset anpassas till årstidens och dygnets ljusförhållanden. Starkast upplyst kommer bron vara morgon och kväll när fler människor är ute och under natten kommer belysningen att vara lite mer dämpad och ha en varmare färgton. Belysningen styrs av en astronomisk klocka som anpassar tändning och släckning efter solens upp- och nedgång.

 

Anna Waernborg har strävat efter att lyfta fram de karaktärstypiska funktionalistiska dragen i arkitekturen med ljussättningen som de eleganta bågarna och smäckra pelarna som bär brobanan. Brons material är också tidstypiskt – stål och betong – och ljuset beskriver materialet så naturligt som möjligt. Belysningen består av 74 stycken armaturer vars maxeffektivitet är på cirka 14kW. Den programmerade effekten är dock endast 2,5kW vilket innebär en energiförbrukning på cirka 12.000 kW per år eller cirka 1.000 kr per månad.

 

Officiell invigning var den 30 januari på Strandpromenaden nedanför Norr Mälarstrand. Ljuset kommer att injusteras under året och anläggningen kompletteras med mer avskärmning innan projektet är helt klart.

 

Kreativ Teknik har i processen understött Anna Waernborg i hennes arbete, varit behjälplig som stöd till entreprenören vid inkopplingsarbetet och även gjort grunden i programmeringen av belysningsanläggningen. Vi fick även äran att sälja och förbereda armaturerna innan leverans till bron.
Ett stort och maffigt projekt som vi hoppas kommer stå sig väl långt in i framtiden!

Uppdragsgivare:
Sweco

 

Slutkund:
Stockholm Stad / Trafikkontoret

 

Ljusdesign:
Anna Waernborg, då Sweco, nu ÅF

 

Kreativ Teknik:
Systemdesign, leverans och viss programmering

 

Foto:
Tobias Ackeborn

västerbron-brobelysning-stockholm-ljussättning-ljusdesign-bro-belysning
västerbron-brobelysning-stockholm-ljussättning-ljusdesign-bro-belysning

Fler uppdrag

ceno-world-of-volvo-kreativ-teknik-restaurang-göteborg-belysning-ljussättning-götaplatsgruppen

CENO, World of Volvo

Se uppdrag
dryck-mat-uppsala-kreativ-teknik-restaurang-belysning

Dryck & Mat

Se uppdrag
Kreativ Teknik projekterar och levererar styrsystem för attraktion på Gröna Lund i Stockholm i en container.

OBSCURA

Se uppdrag
Salongsbelysning-bio-Centrumbiografen-Karlshamn-Kreativ-Teknik-ljusdesign

Centrumbiografen

Se uppdrag
kallebäck-wallenstam-kreativ-teknik-ljusdesign-ljussättning-fasadbelysning-göteborg

Kallebäck

Se uppdrag
norrköping-vattenfall-ljusdesign-ljussättning-kreativ-teknik-michael-hallbert

Norrköpings Vattenfall

Se uppdrag
toso-götaplatsgruppen-göteborg-restaurang-belysning-ljusdesign-bar-götaplatsgruppen-avenyn-ljudanläggning-ljudteknik-högtalare

TOSO 2023

Se uppdrag
vinbaren-göteborg-bar-ljussättning-ljusdesign-belysning-götaplatsgruppen-vinbar-ljudanläggning-ljudteknik

Vinbaren

Se uppdrag
Restaurang-hotell-Elite-Ad-Astra-Södertälje-ljussättning-Skuggan-Arkitekter-Kreativ-Teknik-ljusdesign

Ad Astra by Elite

Se uppdrag
movement-ljuskonstverk

Movement, Time and Drops

Se uppdrag

Kunskap & Erfarenheter