katarina-kyrka-ljudanläggning-ljudteknik-högtalare-stockholm

Katarina Kyrka

Katarina Kyrka

Katarina Kyrka stod klar år 1695 efter ritningar av Jean de la Vallée som var kunglig arkitekt och ansvarig för statens byggverksamhet. Två stora bränder har härjat kyrkan, 1723 och 1990 men trots detta står hon än kvar som en av Stockholms främsta byggnader.

 

Kyrkan är en av Sveriges mäktigaste barock-kyrkor och var med sin grekiska korsplan, nordens första centralkyrka. Altaret flyttades dock tidigt in i östra koret, vilket var mer vanligt.

 

Kreativ Teknik kontaktades hösten 2018 av Katarina Kyrka. Kyrkan hade länge kämpat med svåra efterklangstider uppåt 5,5 sekunder vilket orsakade otydlig taluppfattning. En fältstudie gjordes av ACAD vilken även styrkte beslutet att göra någonting åt det. Katarina Kyrkas församling har en bred kulturverksamhet. Det gör att kyrkorummet frekvent används både för mässor och gudstjänster, men även för föredrag, klassiska konserter, körer och pop-artister. Kraven på en högtalaranläggning som ska fungera både för tal och musik var därmed satta.

 

Traditionellt sett så har de flesta tillverkare en högtalare som är byggd som en pelare vilket gör att högtalarelementen har en förmåga att återge en jämnare spridning och kontroll över ljudvågen samt riktningen emot åhöraren. Det vanliga med detta är att man får göra avkall med ljudkvalitén i form av frekvensåtergivning. Man kan uppfatta att ljudet på lite avstånd låter nasalt ungefär som gamla telefoner.

 

Den svenska generalagenten Ambisonc AB har sedan en tid salufört högtalartillverkaren Kling & Freitag i Sverige och Norge som ofta prisas för sin förmåga att bygga högtalare som låter musikaliskt och rent. Ljudbilden beskrivs ofta som djup, bred och lätt att jobba med som ljudtekniker.

 

Kling & Freitag har en produkt som heter VIDA L som vi valt att jobba med i Katarina Kyrka. Modellen är en 3-vägs ”beam steering line array” vilket innebär att högtalaren kan styra ljudets täckningsområde i det vertikala planet. Högtalaren är framtagen speciellt för hög taltydlighet och livemusik.

 

Valet av denna högtalare medför att församlingen nu slipper arbeta med dubbla anläggningar, en för tal och en för musik. Man slipper hyra in temporära lösningar. Man slipper rigga upp och ställa fram, dra lösa kablar. Visuellt, ljudmässigt, arbetsmässigt och ekonomiskt är detta naturligtvis en stor vinst!

 

Den utrustning som installerats är Högtalare ifrån Kling & Freitag bestående av 6 stycken Vida L, 2 stycken SONA 5, 2 stycken SONA 6 2 stycken bashögtalare Nomos LS2 samt 3st GRAVIS 8 som agerar monitorer till musikerna.
Dessa styrs av ett mixerbord av märket Allen & Heath och typen SQ5 som även kompletterats med stageboxar för att göra inkopplingsmöjligheterna flexibla.
Kreativ Teknik har varit med genom hela processen för att säkerställa att kundens önskemål tas till vara i ett nära samarbete med leverantören Ambisonic AB. Vi har varit med och anordnat en provspelning, gjort projekteringen, sålt utrustningen, installerat den och ställt in systemet efter de krav som finns.

 

Installationen av VIDA systemet i Katarina Kyrka är en av de större i Skandinavien hittills. Därför är vi extra stolta att nu äntligen få visa upp vad vi gjort.

 

Den 12e november kommer Ambisonic AB tillsammans med Kling & Freitag att ha en presentation av högtalarsystemet i Katarina Kyrka med provspelning på plats. Vi kommer att finnas på för att svara på frågor kring installation. Håll utkik på vår FB-sida efter mer info kring det datumet!

 

Uppdragsgivare:
Katarina Församling

 

Slutkund:
Svenska Kyrkan

 

Kreativ Teknik:
Projektering, försäljning, installation och injustering av ljudanläggning

 

Foto:
Kreativ Teknik AB & Wikimedia Commons

katarina-kyrka-ljudanläggning-ljudteknik-högtalare-stockholm

Fler uppdrag

ceno-world-of-volvo-kreativ-teknik-restaurang-göteborg-belysning-ljussättning-götaplatsgruppen

CENO, World of Volvo

Se uppdrag
dryck-mat-uppsala-kreativ-teknik-restaurang-belysning

Dryck & Mat

Se uppdrag
Kreativ Teknik projekterar och levererar styrsystem för attraktion på Gröna Lund i Stockholm i en container.

OBSCURA

Se uppdrag
Salongsbelysning-bio-Centrumbiografen-Karlshamn-Kreativ-Teknik-ljusdesign

Centrumbiografen

Se uppdrag
kallebäck-wallenstam-kreativ-teknik-ljusdesign-ljussättning-fasadbelysning-göteborg

Kallebäck

Se uppdrag
norrköping-vattenfall-ljusdesign-ljussättning-kreativ-teknik-michael-hallbert

Norrköpings Vattenfall

Se uppdrag
toso-götaplatsgruppen-göteborg-restaurang-belysning-ljusdesign-bar-götaplatsgruppen-avenyn-ljudanläggning-ljudteknik-högtalare

TOSO 2023

Se uppdrag
vinbaren-göteborg-bar-ljussättning-ljusdesign-belysning-götaplatsgruppen-vinbar-ljudanläggning-ljudteknik

Vinbaren

Se uppdrag
Restaurang-hotell-Elite-Ad-Astra-Södertälje-ljussättning-Skuggan-Arkitekter-Kreativ-Teknik-ljusdesign

Ad Astra by Elite

Se uppdrag
movement-ljuskonstverk

Movement, Time and Drops

Se uppdrag

Kunskap & Erfarenheter