allt-ljus-uppsala-kreativ-teknik-upplandsmuseet-ljusfestival

Allt ljus på Uppsala

Allt ljus på Uppsala

Allt Ljus på Uppsala är en ljusfestival som återkommer vartannat år och varar i tre veckor. I november 2014 var det fjärde gången och Kreativ Teknik har varit med varje gång. Festivalen görs för att stadens invånare ska ta sig ut i novembermörkret även på kvällen och se sin stad i nytt ljus. Det finns även ett hälsoperspektiv på det hela eftersom de 15 objekten ligger utefter en cirka 4 km lång promenadslinga genom stan.

 

Vi fick ta hand om station nummer 9, en staty av Olof Hellström som heter ”Befrielsen” och föreställer två stora händer som drar isär ett galler. Statyn står på en plats i stan som heter Martin Luther Kings Plan.

 

Ett frivilligt tema för hela ljusfestivalen var Fredsåret. Sverige har levt i fred i 200 år. Det är värt att fira och fundera kring. Vår idé med hela installationen var att ”En liten människa kan göra Stor skillnad”. Vårt sätt att gestalta detta var att kort presentera sex människor som gjort stor skillnad i världen genom att visa mod och vägra ge sig för rädslor och motstånd. De sex personerna var:

 

1. Dr. Martin Luther King (1929-1968) Världskänd fredsaktivist, människorättskämpe och nobelpristagare. Stod i främsta ledet för de svartas medborgarrättsrörelse på 50- och 60-talet.

 

2. Aung San Suu Kyii (1945- ) Världskänd fredsaktivist och nobelpristagare. Har kämpat för sitt land Burmas demokratisering i hela sitt liv. Har bl.a. suttit i husarrest i 15 år.

 

3. Rosa Parks (1913-2005) Världskänd fredsaktivist och medborgarkämpe. Hennes vägran att ge upp sin plats till en vit man på bussen i Montgomery 1955, och arresteringen som följde därpå, blev startskottet för den svarta
medborgarrättsrörelsen i USA.

 

4. Mahatma Gandhi (1869-1948) Världskänd fredsaktivist och icke-våldsförespråkare. Var en förgrundsfigur för Indiens självständighetssträvan mot det Brittiska Imperiet.

 

5. Malala Yousafzai (1997- ) Världskänd kämpe för flickors rätt till utbildning och nobelpristagare. Blev 2012 skjuten av talibaner efter att ha vägrat sluta studera. Tar i år 17 år gammal, som yngsta kandidat någonsin, emot Nobels Fredspris!

 

6. Nelson Mandela (1918-2013) Världskänd fredsaktivist och den främste ledaren för den icke-våldsamma kampen mot apartheid i Sydafrika. Mottog Nobels Fredspris.
Statyn har byggts in i en 5×6×5 m stor trossbox som klätts med vitt tyg. Statyn kommer att belysas inifrån och kasta skuggor mot den vita duken. Bilder och text projiceras. Allt är programmerat och tidskodat till noga vald musik. Hela slingan är på cirka 3 minuter och återupprepas med korta intervaller. Runt platsen finns planterade gamla träd i en allé som även de kommer att belysas och ingå i programmeringen.
Teknik som används är LED-armaturer, projektor, Medialon Showmaster, Mediaspelare samt en ljudanläggning. Hela anläggningen drar i snitt endast cirka 2kW!

 

De två undre bilderna är från tidigare år när vi gjorde en ljus- och ljudshow genom att projicera färger och mönster på fasaden till Upplandsmuséet samt i vattnet runtomkring.

Kund:
Uppsala Kommun & Uppsala City

 

Kreativ Teknik:
Idé & genomförande

allt-ljus-uppsala-kreativ-teknik
allt-ljus-uppsala-kreativ-teknik-upplandsmuseet-ljusfestival
allt-ljus-uppsala-kreativ-teknik-upplandsmuseet-ljusfestival
allt-ljus-uppsala-kreativ-teknik
allt-ljus-uppsala-kreativ-teknik-upplandsmuseet

Fler uppdrag

ceno-world-of-volvo-kreativ-teknik-restaurang-göteborg-belysning-ljussättning-götaplatsgruppen

CENO, World of Volvo

Se uppdrag
dryck-mat-uppsala-kreativ-teknik-restaurang-belysning

Dryck & Mat

Se uppdrag
Kreativ Teknik projekterar och levererar styrsystem för attraktion på Gröna Lund i Stockholm i en container.

OBSCURA

Se uppdrag
Salongsbelysning-bio-Centrumbiografen-Karlshamn-Kreativ-Teknik-ljusdesign

Centrumbiografen

Se uppdrag
kallebäck-wallenstam-kreativ-teknik-ljusdesign-ljussättning-fasadbelysning-göteborg

Kallebäck

Se uppdrag
norrköping-vattenfall-ljusdesign-ljussättning-kreativ-teknik-michael-hallbert

Norrköpings Vattenfall

Se uppdrag
toso-götaplatsgruppen-göteborg-restaurang-belysning-ljusdesign-bar-götaplatsgruppen-avenyn-ljudanläggning-ljudteknik-högtalare

TOSO 2023

Se uppdrag
vinbaren-göteborg-bar-ljussättning-ljusdesign-belysning-götaplatsgruppen-vinbar-ljudanläggning-ljudteknik

Vinbaren

Se uppdrag
Restaurang-hotell-Elite-Ad-Astra-Södertälje-ljussättning-Skuggan-Arkitekter-Kreativ-Teknik-ljusdesign

Ad Astra by Elite

Se uppdrag
movement-ljuskonstverk

Movement, Time and Drops

Se uppdrag

Kunskap & Erfarenheter